"Встречай огонь, объединяющий мир! Эволюционирующие Люди (Люби), объединяйтесь!"         

"Встречай огонь, объединяющий мир! Эволюционирующие Люди (Люби), объединяйтесь!"         

Юрий

Основатель СПАРТЫ - Юрий Давыдов

П. О. Р. Т. О. С. говорить на есперанто!

Днями у Ризі в Будинку Латиського товариства відбулася велика конференція, присвячена розвитку есперанто. Взяла участь у ній та українсько-російська організація П. О. Р. Т. О. С. — Поетизоване Об’єднання Розробки Теорії Загальнонародного Щастя. Не варто лякатися цієї важкої назви, просто хлопці та дівчата з міжнародного молодіжного руху справді стурбовані проблемою: як зробити так, щоб у світі побільшало щасливих людей? І есперанто – мова дружби – ідеально підходить для спілкування представників максимальної кількості людей різних національностей. Керувала групою есперантистів із Харкова Ольга Широка, вона запропонувала автору цих рядків розповісти читачам про розробників «формули щастя».

Есперанто – справжня свобода!


— Есперанто в цей неспокійний час справді потрібний світові. Адже багато конфліктів між людьми відбуваються саме через непорозуміння, — каже Ольга.
— І все ж чому саме есперанто, коли є міжнародна англійська?
- Та есперанто набагато простіше, а англійську треба довго вчити. Мова свободи та дружби дуже легка (наприклад, Лев Толстой його вивчив за дві години). Крім того, він символ рівності народів світу незалежно від того, великі вони чи малі. Есперанто стирає межі та ідеально підходить для об’єднання людей. Наприклад, у Європарламенті зараз обговорюють питання щодо його викладання у школах.

Цього року взагалі у світі великий сплеск есперанто. Так, на 85-му Всесвітньому есперанто-конгресі (Universala kongreso de Esperanto) у Тель-Авіві взяли участь 1212 людей з 61 країни світу! А до цього в Пекіні конгрес виявився найбільшою міжнародною подією в історії КНР! У Росії її традиційно основним заходом для есперантистів є літні молодіжні табори, які від центральної смуги до Сибіру. Зрозуміло, там були й люди з П. О. Р. Т. О. С. — організації, що базується одночасно у Харкові та Москві.


— Але есперанто — лише одна мета приїзду до Риги, друга — об’єднати найактивнішу частину молоді, яка думає не лише про себе, а й про щастя інших. У них має бути активна громадянська позиція, ставка на людяність, на совість. Що найголовніше! Якщо людина це розуміє, їй забезпечено вищий рівень щастя, — упевнено вимовляє Ольга.

Не встиг ваш автор сказати, що у кожного своє уявлення про щастя, як Ольга Широко зауважила: «Є науковий підхід до теорії щастя. Її розробкою займалися з часів Піфагора!»
Виявилося, в П. О. Р. Т. О. С. цією теорією якраз і займаються, причому підключають знання з галузі математики, фізики, хімії, астрономії, біології, психології, соціології, історії, поезії, літератури, музики, образотворчого мистецтва. Словом, зі світу по нитці.
— Є закони як закон тяжіння, який все одно працює — знаємо ми про нього чи ні. І щастя все одно є незалежно від того, намагаємося ми зрозуміти, що це таке, чи ні. Але ми все ж таки хочемо зрозуміти! Намагаємося з’ясувати, як працює закон у стосунках між людьми. Зрозуміло, у кожного своє уявлення про щастя, ми в жодному разі не збираємося виробляти якісь вакцини або пігулки, щоб усі відчували однакові відчуття.

Тут автоматично згадуються слова Льва Толстого про те, що щасливі сім’ї схожі одна на одну, але щасливий кожен по-своєму. Ольга Широка з друзями намагається вирахувати (і цим допомогти дуже багатьом): як людині необхідно вчинити в конкретну хвилину, щоб потім у майбутньому у неї все склалося в житті якнайкраще. Якщо людям вдасться вирахувати «формулу щастя», то можна і зі злочинністю розібратися, і вирішити екологічні проблеми, з якими не під силу впоратися жодній країні світу окремо, але лише спільно.
— Говорити, що щастя може бути тільки таким і ніяким більше, а крок праворуч, крок ліворуч — розстріл, не можна в жодному разі. Проте, я впевнена, можна знайти і в різному щось спільне… У світі багато людей, які на підсвідомому рівні тягнуться один до одного. Наприклад, я — з України, зустрічаю людину з Мексики і одразу розумію: вона мені близька, вона така сама, як і я. І він теж шукає родинну душу. Але шкода, що такі люди трапляються рідко, може, один на мільйон, — із сумом у голосі каже Ольга.

Зараз у П. О. Р. Т. О. С. перебувають тисячі жителів Росії, України, Білорусії, але активно діють близько 50 осіб. І це не секта, не політичне об’єднання, а велика родина. Дружна настільки, що коли одна людина їде в іншу країну, в інших важко на серці. І в П. О. Р. Т. О. С. завжди раді, коли з’являються нові, близькі за духом люди з інших держав. Не випадково Ольга запропонувала вступити в організацію і друзям з Латвії, країни, в якій тепер через складну соціальну і політичну ситуацію багатьом живеться важко і тужливо.

Якщо ви захочете вступити до П. О. Р. Т. О. С., телефонуйте до Харкова за телефонами: +38 (067) 574-44-54.

Ігор Мейден, 01 серпня 2005 р. — ризька газета «Вести Сегодня»