"Встречай огонь, объединяющий мир! Эволюционирующие Люди (Люби), объединяйтесь!"         

"Встречай огонь, объединяющий мир! Эволюционирующие Люди (Люби), объединяйтесь!"         

Юрий

Основатель СПАРТЫ - Юрий Давыдов

Хочеш бути щасливим – бігай!

Схоже, що тяга одеситів до подвигів невигубна. Тішить, коли добрі традиції живуть довго. Така добра традиція пов’язана і з одеською «соткою», яку підтримує газета «Вечірня Одеса» сорок років. І всі ці роки найсміливіші, найсильніші духом романтики роблять ще один подвиг, беручи участь у туристському марш-кидку «100 км за 24 години» за Поясом Слави. На згадку про той Подвиг, який 70 років тому здійснили наші діди та прадіди, захищаючи Одесу та інші міста та села Батьківщини від ворогів, і готуючись до нових Подвигів, які ще належить здійснити нам, захищаючи країну в даний час, на жаль, знову немирне.


Я приїхала з Москви, щоб подолати 100 км уже в 12-й раз, з них третій – в Одесі (цього року – за 19 годин 4 хвилини, минулого – за 15.41). Багато хто з тих, хто проходив «сотку», напевно, не раз чули від оточуючих, у тому числі й зустрічаючись із перехожими на дистанції: «А навіщо вам це треба, адже це так важко»?

Хочу розповісти, чому бігаю «сотку» я. Оскільки ми разом із друзями у нашому об’єднанні ПОРТОС (Поетизоване Об’єднання Розробки Теорії Загальнонародного Щастя) займаємося розробкою науки про Щастя, поділюся секретом формули Щастя. Щастя (міжнародною мовою есперанто Felic*o (F) складається з твору декількох компонентів:

E (Energio) — Енергія — рівень активності, активності,

S (Sociala) — Соціальний коефіцієнт — рівень інтелекту, розуму, уміння правильно вибрати напрямок, куди бігти,

T (tempo) — Час, життєвий досвід,

O (organizeco) — Об’єднання із друзями, однодумцями.

Виходить така формула F=ESTO, що в перекладі з есперанто означає свято. (До речі, одесити можуть пишатися єдиною на території колишнього Радянського Союзу пам’ятником засновнику міжнародної мови есперанто Людвігу Заменгофу).

Сотка розвиває всі параметри Щастя:

E — фізичне здоров’я, енергійність, витривалість, наполегливість,

S — силу духу, адже, щоб подолати 100 км, мало міцних м’язів, набагато важливіший за бойовий дух, воля до перемоги. Протягом траси — пам’ятні знаки, що нагадують, що 70 років тому тут гриміли бої, і наші предки виявили високий героїзм та мужність, щоб ми могли жити. Розуміння того, як важко було їм і як важливо в наш час захистити все найсвітліше і найдобріше, завойоване старшими поколіннями, і передати світ добрим і людяним поколінням майбутнім, допомагає долати всі складності сотки: втома, біль у м’язах, натерті мозолі.

T — сотка вчить довгостроковому плануванню, вмінню бачити перспективу, наполегливому подолання труднощів. Адже і все наше життя — це не коротка спринтерська дистанція, а біг на довгу дистанцію, де важливою є перемога, гідний результат усього шляху.

O — і, звичайно, «сотка» допомагає зрозуміти велику силу взаємодопомоги, співучасті, підтримки один одного та мушкетерського девізу «Один за всіх і всі за одного!». Велике спасибі всім, хто організовує та зберігає добру одеську «сотку», що стала для одеситів одним із приводів для гордості за своє місто, а для гостей з інших міст — можливістю поринути в особливу атмосферу «сотки», яка незабутня на все життя. Дуже правильно говорить висічений на давньогрецькій пам’ятник напис:

«Хочеш бути розумним — бігай!
Хочеш бути красивим — бігай!
Хочеш бути здоровим — бігай!
Хочеш бути щасливим — бігай!»


Обов’язково перевірте це на власному досвіді — і самі побачите! … Через кілька днів пройде біль у ногах, зійдуть мозолі — а гордість переможця «сотки» залишиться у кожного її учасника назавжди! Ну, а якщо хтось захоче подолати з нами 100 км Бородіно під Москвою (на місці битв двох Вітчизняних війн) дуже раді всім сильним духом! Тепер наша черга!

Наведена Юлія. м. Москва.

№56 (9778) // 13 квітня 2013 р. «Вечірня Одеса»